Ze względu na to, że z żywnością ma związek nasze zdrowie, jej transport jest obwarowany restrykcyjnymi normami. Szereg przepisów precyzyjnie określa warunki, w jakich powinien się odbywać bezpieczny przewóz. Na co szczególnie trzeba zwracać uwagę podczas przewożenia żywności, by zachowała optymalne właściwości i to przez długi okres czasu?
Różnego rodzaju pokarmy należą do produktów wrażliwych, dlatego też muszą być odpowiednio zabezpieczone. Wiele z nich przecież może się bardzo łatwo zepsuć. Krótki okres przydatności mają owoce, warzywa, mięso oraz nabiał. Żeby zapewnić tym produktom właściwe warunki, podczas transportu należy używać skutecznych zabezpieczeń. Jeśli nie zostaną zachowane środki ostrożności, to towar może ulec uszkodzeniu, zabrudzeniu lub zepsuciu. Do bardzo dobrych sposobów zabezpieczających takie produkty są worki do pojemników, w których przechowuje się towar. Jeśli chcemy przeciwdziałać rozwojowi niebezpiecznych bakterii i grzybów, trzeba zapewnić odpowiednią temperaturę podczas przewozu. Ważna jest też klimatyzacja. Jeśli we wnętrzu pojazdu panuje zbyt duża wilgoć wówczas łatwo o czynniki szkodliwe i chorobotwórcze. Istotne jest też zachowanie czystości w pomieszczeniu magazynowym pojazdu dostawczego.