Produkty w proszku – czy są wartościowe?

Produkty w proszku mają wiele zastosowań w życiu codziennym i oferują technologiczne rozwiązania problemu produkcji żywności. Naturalne pochodzenie proszków spożywczych, zmienność surowców, niejednorodność struktur rodzinnych i reaktywność fizykochemiczna pod wpływem stresów hydrotermalnych przyczyniają się do złożoności ich zachowania.

Wielkość i rodzaje produkcji proszku rosną z dnia na dzień, ponieważ jest to najbardziej stabilna forma żywności, która jest również łatwa w użyciu, pakowaniu, dystrybucji i obsłudze. Wiele nowych receptur produktów jest obecnie opracowywanych przez zmieszanie wielu proszków, a produkt końcowy jest wytwarzany później przez ponowne uwodnienie wodą i dalsze przetwarzanie. Ze względu na zwiększone wykorzystanie proszku w przemyśle spożywczym, ważniejsze stało się zrozumienie właściwości różnych proszków w celu kontrolowania jakości i warunków przetwarzania

Skąd ta popularność?

Produkty w proszku stanowią dużą część całej przetworzonej żywności na świecie. Istnieje kilka przyczyn takiego stanu rzeczy, np.

  • dogodne przechowywania,
  • ułatwiony transport i użytkowanie,
  • stosunkowo wysoka stabilność,
  • wysoka wydajność produkcji,
  • różnorodność składu chemicznego,
  • łatwość w przygotowaniu do spożycia,
  • bogata oferta produktów light.

Większość proszków spożywczych ma niską zawartość wilgoci, co wpływa na dłuższą przydatność do spożycia produktu. Jak również wolniejszy spadek na jakości. W związku z tym żywnościowe produkty w proszku  mogą być przechowywane dłużej od innych, mniej trwałych produktów. Spadek jakości proszków spożywczych wiąże się głównie ze zmianami chemicznym, rzadziej fizycznymi a czasami obie te zmiany są ze sobą powiązane.

Warto mieć na uwadze, że spadek jakości w sproszkowanych produktach spożywczych może wystąpić wraz ze zmianą wyglądu fizycznego lub bez zmiany, w zależności od ich składu chemicznego. To stwarza niebezpieczeństwo przy ewentualnym spożyciu przeterminowanej żywności. Nawet bez świadomości konsumenta.  

Wartościowa świadomość

Sproszkowana żywność jest duży ułatwieniem w procesie produkcji, dystrybuowaniu oraz przechowywaniu. Jest to popularna forma jedzenia również dla konsumentów mających ograniczony czas na przygotowanie posiłku. Produkty w proszku sprawdzają się również podczas długich wypraw rekreacyjnych, bądź w podróży.

Jednak okazuje się, że spożywanie sproszkowanej żywności niesie ze sobą sporo ryzyka. Choć z pewnością odchodzi problem salmonelli, to wciąż pozostaje niebezpieczeństwo zatrucia się przeterminowaną żywnością. Najbardziej wartościową dietą jest ta świadoma – zarówno pod kątem wyboru postaci spożywanej żywności, jak również miejsca, gdzie ową można nabyć. Do tego potrzebna jest wiedza, którą zdobyć można na różnych znaczących portalach, jak choćby https://polandfood.com.pl. Mając konkretne przygotowanie merytoryczne i zaufanie do producenta, przygoda z żywnością w proszku może stać się czystą przyjemnością.

Zostaw Odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dziesięć − dwa =