Co warto wiedzieć o urządzeniach chłodniczych?

Urządzenia chłodnicze są powszechnie wykorzystywane w wielu branżach. Niektóre towary muszą być przechowywane w specyficznych warunkach, które są niemożliwe do osiągnięcia w tradycyjnych pomieszczeniach. Dotyczy to głównie branży spożywczej, gdzie wiele produktów wymaga odpowiednio niskiej temperatury. Należą do nich mięsa, sery, owoce, warzywa i inna żywność, o krótkim terminie do spożycia. Z komór chłodniczych korzysta się również w branży samochodowej, wojsku oraz farmakologii i medycynie.

Jak często przeprowadzać kontrolę urządzeń chłodniczych?

Do budowy komór stosuje się materiały o dobrej izolacji termicznej, m.in. styropian i piankę poliuretanową. Ze względu na generowaną atmosferę, pomieszczenia dzielą się na mroźnicze z temperaturą poniżej 0°C, chłodnicze przekraczające 0°C oraz głębokiego mrożenia dochodzące do -30°C. W komorach gazoszczelnych można dowolnie regulować tę wartość. Klimatyzacja komfortu oraz technologiczna muszą być na bieżąco kontrolowane. Dlatego raz na pięć lat warto przeprowadzić serwis urządzeń chłodniczych. Podczas pomiaru efektywności energetycznej danego urządzenia sprawdzane są wszystkie systemy, połączenia i aparatura. Przeprowadzana jest kontrola szczelności i wydajności układu chłodniczego, a także weryfikowane jest aktualne zapotrzebowanie na energię. Serwisowanie warto zamawiać częściej, aby w porę wychwycić wszelkie usterki. Nawet najmniejsza wada w systemie chłodniczym może zmniejszać wydajność całej komory. Doświadczeni kontrolerzy bez problemu zauważą nieprawidłowości, co pozwoli uniknąć kosztownej naprawy w razie większej awarii.

Zostaw Odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

sześć + cztery =