Produkty w proszku mają wiele zastosowań w życiu codziennym i oferują technologiczne rozwiązania problemu produkcji żywności. Naturalne pochodzenie proszków spożywczych, zmienność surowców, niejednorodność struktur rodzinnych i reaktywność fizykochemiczna pod wpływem stresów hydrotermalnych przyczyniają się do złożoności ich zachowania.
Wielkość i rodzaje produkcji proszku rosną z dnia na dzień, ponieważ jest to najbardziej stabilna forma żywności, która jest również łatwa w użyciu, pakowaniu, dystrybucji i obsłudze. Wiele nowych receptur produktów jest obecnie opracowywanych przez zmieszanie wielu proszków, a produkt końcowy jest wytwarzany później przez ponowne uwodnienie wodą i dalsze przetwarzanie. Ze względu na zwiększone wykorzystanie proszku w przemyśle spożywczym, ważniejsze stało się zrozumienie właściwości różnych proszków w celu kontrolowania jakości i warunków przetwarzania
Produkty w proszku stanowią dużą część całej przetworzonej żywności na świecie. Istnieje kilka przyczyn takiego stanu rzeczy, np.
Większość proszków spożywczych ma niską zawartość wilgoci, co wpływa na dłuższą przydatność do spożycia produktu. Jak również wolniejszy spadek na jakości. W związku z tym żywnościowe produkty w proszku mogą być przechowywane dłużej od innych, mniej trwałych produktów. Spadek jakości proszków spożywczych wiąże się głównie ze zmianami chemicznym, rzadziej fizycznymi a czasami obie te zmiany są ze sobą powiązane.
Warto mieć na uwadze, że spadek jakości w sproszkowanych produktach spożywczych może wystąpić wraz ze zmianą wyglądu fizycznego lub bez zmiany, w zależności od ich składu chemicznego. To stwarza niebezpieczeństwo przy ewentualnym spożyciu przeterminowanej żywności. Nawet bez świadomości konsumenta.
Sproszkowana żywność jest duży ułatwieniem w procesie produkcji, dystrybuowaniu oraz przechowywaniu. Jest to popularna forma jedzenia również dla konsumentów mających ograniczony czas na przygotowanie posiłku. Produkty w proszku sprawdzają się również podczas długich wypraw rekreacyjnych, bądź w podróży.
Jednak okazuje się, że spożywanie sproszkowanej żywności niesie ze sobą sporo ryzyka. Choć z pewnością odchodzi problem salmonelli, to wciąż pozostaje niebezpieczeństwo zatrucia się przeterminowaną żywnością. Najbardziej wartościową dietą jest ta świadoma – zarówno pod kątem wyboru postaci spożywanej żywności, jak również miejsca, gdzie ową można nabyć. Do tego potrzebna jest wiedza, którą zdobyć można na różnych znaczących portalach, jak choćby https://polandfood.com.pl. Mając konkretne przygotowanie merytoryczne i zaufanie do producenta, przygoda z żywnością w proszku może stać się czystą przyjemnością.