Wina świata o bogatym bukiecie owocowym

Wina z różnych zakątków świata charakteryzują się odmiennymi aromatami i nutami zapachowymi. Na rynku spotkać można zarówno trunki ciężkie, z silnie wyczuwalnymi nutami dębowymi, jak i te lżejsze, o kwiatowym bukiecie. Które spośród tych drugich najlepiej wybierać? Do jakich dań pasują wina o kwiatowym bukiecie?

Jak dobrać wino do danego posiłku – wina o kwiatowym bukiecie

Wina świata o lekkim, rześkim i kwiatowym aromacie mogą być zarówno trunkami białymi, jak i czerwonymi oraz pochodzić z różnych zakątków. Spośród nich największą popularnością i uznaniem wśród koneserów cieszą się te wytwarzane ze szczepów Frühroter Veltliner (ziołowo-kwiatowy bukiet z nutami migdałów), Muskateller (dominujący jest aromat róży i lekka kwasowość), czy też Pinot Noir (na pierwszy plan wysuwają się aromaty kwiatów wiśni i suszonej śliwki). Co warto zaznaczyć, wina o wspomnianym profilu smakowo-zapachowym pasują raczej do dań lżejszych, zawierających ryby, owoce morza, czy też warzywa. Oczywiście ich podanie razem z mięsami nie jest zwykle błędem, ale w przypadku takich potraw sprawdzą się lepiej trunki nieco cięższe i bardziej wyraziste w smaku.

Osobnym tematem jest zakup butelki wina produkowanego z konkretnego szczepu. Nie znajdzie się go w większości dostępnych marketów. Z tego też względu o wiele lepszym rozwiązaniem jest postawienie na stacjonarne lub internetowe sklepy specjalistyczne.

Z ofertą jednego z nich można się zapoznać między innymi na stronie internetowej https://winoland.com/sklep/wytrawne/.

Zostaw Odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

trzynaście + dziesięć =