W naszym kraju coraz bardziej popularne staje się sprzedawanie różnych potraw z food trucków, czyli mobilnych przyczep gastronomicznych. Są to specjalne pojazdy wyposażone w niezbędne zaplecze sanitarne i kuchenne. Co istotne, można je bez problemu ustawić w dowolnym miejscu na terenie miasta – oczywiście po otrzymaniu zgody oraz uiszczeniu stosownej opłaty. Na rynku funkcjonuje wiele firm, które oferują taką usługę jak dzierżawa przyczep gastronomicznych za rozsądną cenę.
Food truck najprościej jest oczywiście kupić w internecie, ale trzeba się wówczas liczyć z ogromnym wydatkiem na poziomie nawet 100-150 000 złotych. Poza tym dostępność nowych modeli jest dosyć ograniczona. Z tego względu znacznie bardziej opłacalnym rozwiązaniem jest poszukanie używanej wersji w popularnych serwisach ogłoszeniowych czy na portalach aukcyjnych. Nie są to co prawda w większości maszyny utrzymane w idealnym stanie technicznym i wizualnym, ale bez problemu spełniają swoją funkcję.
Jeszcze inną opcją jest wynajęcie przyczepy gastronomicznej od firmy specjalizującej się w dzierżawie takich pojazdów. W tym przypadku atrakcyjna cena idzie zazwyczaj w parze z wysoką jakością i komfortem obsługi. Przy wyborze konkretnego modelu trzeba jedynie zwracać uwagę na to, czy spełnia on wszelkie konieczne wymogi sanitarne. Najlepiej w codziennym użytkowaniu sprawdzają się food trucki wykonane z zamkniętych profili stalowych i blach aluminiowych, wyposażone w wodoodporną podłogę, instalację elektryczną, dwukomorowy zlewozmywak oraz urządzenia przeznaczone do przyrządzania określonych potraw (grill, frytownica, rożno, maszyna do lodów itp.).