Praktyczne akcesoria do przechowywania żywności i przypraw w kuchni

Organizacja pracy w kuchni jest bardzo ważna. Po pierwsze, ułatwia gotowanie, a po drugie, pomaga w utrzymaniu porządku. Jednym z miejsc, które są najbardziej narażone na bałagan wynikający ze zwykłego użytkowania, jest szuflada z przyprawami. Mnóstwo pootwieranych torebek z wysypującą się zawartością to problem znany niemal każdemu. Tak przechowywane przyprawy tracą aromat i stają się bezużyteczne. Ponadto odnalezienie czegoś w takim rozgardiaszu graniczy z cudem. Na szczęście w sklepach znajdziemy mnóstwo pojemników, które pomogą nam zapanować nad chaosem. 

Niezbędnik kucharza amatora

Aby utrzymać ład, najlepiej zainwestować w pojemniki do kuchni. W większych będziemy mogli przechowywać obiady, a mniejsze posłużą nam jako pudełka lunchowe. Przyprawy najszybciej uporządkujemy, przesypując je do specjalnych, małych słoiczków, jednak poszczególne torebki spięte np. klipsem biurowym lub klamerką do prania możemy poukładać też w jednym z większych pudełek przeznaczonych do żywności. Dobrze, by miało ono pokrywkę uszczelnioną dodatkową gumą, To pozwoli na zachowanie aromatów ziół i mieszanek przyprawowych, dzięki czemu nasze dania będą jeszcze pyszniejsze. Pojemniki kuchenne sprawdzą się również w lodówce. Specjalne płaskie, szklane egzemplarze doskonale zdadzą egzamin w przypadku przechowywania wędlin lub serów. Przedłużą one świeżość tych produktów, a my unikniemy kolekcji nieestetycznych opakowań plastikowych. Niektóre sklepy oferują także pakowanie produktów na wagę bezpośrednio do prywatnych pudełek, dzięki czemu możemy generować mniejszą ilość śmieci.

Zostaw Odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

trzynaście + 2 =