Organizacja pracy w kuchni jest bardzo ważna. Po pierwsze, ułatwia gotowanie, a po drugie, pomaga w utrzymaniu porządku. Jednym z miejsc, które są najbardziej narażone na bałagan wynikający ze zwykłego użytkowania, jest szuflada z przyprawami. Mnóstwo pootwieranych torebek z wysypującą się zawartością to problem znany niemal każdemu. Tak przechowywane przyprawy tracą aromat i stają się bezużyteczne. Ponadto odnalezienie czegoś w takim rozgardiaszu graniczy z cudem. Na szczęście w sklepach znajdziemy mnóstwo pojemników, które pomogą nam zapanować nad chaosem.
Aby utrzymać ład, najlepiej zainwestować w pojemniki do kuchni. W większych będziemy mogli przechowywać obiady, a mniejsze posłużą nam jako pudełka lunchowe. Przyprawy najszybciej uporządkujemy, przesypując je do specjalnych, małych słoiczków, jednak poszczególne torebki spięte np. klipsem biurowym lub klamerką do prania możemy poukładać też w jednym z większych pudełek przeznaczonych do żywności. Dobrze, by miało ono pokrywkę uszczelnioną dodatkową gumą, To pozwoli na zachowanie aromatów ziół i mieszanek przyprawowych, dzięki czemu nasze dania będą jeszcze pyszniejsze. Pojemniki kuchenne sprawdzą się również w lodówce. Specjalne płaskie, szklane egzemplarze doskonale zdadzą egzamin w przypadku przechowywania wędlin lub serów. Przedłużą one świeżość tych produktów, a my unikniemy kolekcji nieestetycznych opakowań plastikowych. Niektóre sklepy oferują także pakowanie produktów na wagę bezpośrednio do prywatnych pudełek, dzięki czemu możemy generować mniejszą ilość śmieci.