Styl życia

Nasiona konopi – co warto wiedzieć?

Nasiona konopi – co warto wiedzieć?
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Nasiona konopi to żywność przyszłości. Są bogate w białka, minerały i witaminy, a ze względu na swoje właściwości lecznicze są wykorzystywane od tysięcy lat. Są również źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu i ciśnienia krwi.

Wiele aminokwasów

Nasiona konopi zawierają wszystkie 20 aminokwasów, w tym dziewięć niezbędnych, których nasz organizm nie potrafi sam wytworzyć. Dzięki temu nasiona konopi są doskonałym źródłem białka dla wegetarian, którzy nie jedzą mięsa ani produktów zwierzęcych.

Zawierają huminoidy

Huminoidy znajdujące się w nasionach konopi poprawiają apetyt i trawienie, regulują poziom cukru we krwi i obniżają poziom cholesterolu poprzez zmniejszenie poziomu cholesterolu LDL (lipoproteiny o niskiej gęstości) przy jednoczesnym zwiększeniu poziomu cholesterolu HDL (lipoproteiny o wysokiej gęstości). Nasiona konopi mogą również pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego w organizmie poprzez obniżenie markerów zapalnych, takich jak białko C-reaktywne (CRP).

Wiele kwasów tłuszczowych

Ilość kwasów tłuszczowych omega-3 w nasionach konopi różni się w zależności od warunków uprawy, ale zwykle wynosi od 8% do 35%. Kwasy tłuszczowe omega-3 mają właściwości przeciwzapalne, które pomagają zapobiegać chorobom sercowo-naczyniowym, zapaleniu stawów, nowotworom i depresji.

Jeśli chcesz wybrać coś dla siebie, to koniecznie sprawdź witrynę internetową: https://ganjafarmer.com.pl/.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*