Styl życia

Kaloryczność drewna opałowego – jaki gatunek najlepiej wybrać?

Kaloryczność drewna opałowego – jaki gatunek najlepiej wybrać?
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Będąc posiadaczem domu z kominkiem lub kotłem przystosowanym do spalania tradycyjnych surowców opałowych, trzeba wiedzieć jaki materiał do ogrzewania wybrać. Tym najbardziej odpowiednim, zwłaszcza do kominka, jest drewno. Aby dawało one dobre efekty w ogrzewaniu, powinno charakteryzować się wysoką kalorycznością. Jest to parametr określający jego wydajność, a więc ilość energii możliwej do uzyskania poprzez spalenie danej masy, zwykle jednego kilograma. Przystępując do kupna drewna opałowego, trzeba pamiętać, że istnieje wiele jego gatunków. Każdy z nich odznacza się innym poziomem kaloryczności, co bezpośrednio wpływa również na cenę. Jaki gatunek drewna wybrać, aby skutecznie ogrzać dom?

Na jaki gatunek drewna opałowego postawić?

W składach opałowych takich jak ten dostępny pod adresem https://iresta.com.pl/sklad-opalowy/drewno/ można obecnie nabyć wiele gatunków drewna opałowego o wysokiej jakości. Najbardziej rozsądną decyzją jest jednak zakup tych pochodzących z drzew liściastych. Ważne, aby były to gatunki twarde, gdyż cechuje je wyższa kaloryczność. Dzięki temu spalają się powoli, a przy tym dostarczają dużo niezbędnej energii. W tę charakterystykę doskonale wpisuje się grab, ale oprócz niego na uwagę zasługuje drewno bukowe, dębowe, brzozowe, klonowe czy jesionowe. Drewno z gatunków iglastych również ma wysoką kaloryczność, ale jednocześnie zawiera żywicę, dlatego podczas jego spalania produkowane są duże ilości dymu. To bardzo niekorzystne zjawisko, dlatego lepszym wyborem jest drewno opałowe pochodzące z drzew liściastych.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*