Frytkownica to popularne urządzenie wykorzystywane w kuchni głównie do przyrządzania różnego rodzaju frytek na głębokim tłuszczu. Niewiele osób wie, że można w nim z powodzeniem przygotować również inne niezwykle smaczne potrawy. Doskonałym przykładem są mielone kotlety mięsne i kotleciki wegetariańskie. Funkcjonalne, a jednocześnie atrakcyjne cenowo frytkownice posiadają w swojej ofercie sklepy z wyposażeniem do gastronomii np. https://horecapolska.pl/.
Frytkownica to sprzęt przeznaczony do smażenia w głębokim tłuszczu. Oprócz klasycznych frytek można w nim przyrządzić dania w tempurze, czyli delikatnym i bardzo chrupiącym cieście z mąki pszennej oraz mąki kukurydzianej (ewentualnie bułki tartej). W taki właśnie sposób usmażymy m.in. ryby (okoń, karp, szczupak, sola), owoce morza (kalmary, ośmiornica, krewetki itp.), warzywa, a nawet owoce. Przed włożeniem do gorącego tłuszczu należy je delikatnie obtoczyć w panierce, a kiedy będą rumiane – wyciągnąć z urządzenia za pomocą łyżki cedzakowej i ułożyć na ręczniku papierowym w celu odsączenia.
We frytkownicach przygotujemy ponadto bez większego problemu następujące potrawy: wegetariańskie kotleciki z wędzonego tofu i cebuli, tradycyjne słodkości w postaci pączków oraz faworków, chipsy z ziemniaków (doskonała przekąska na seans filmowy w gronie rodzinnym), krokiety czy skrzydełka z kurczaka. Dodajmy, że jeśli prowadzimy zdrowy tryb życia i zależy nam na znacznym ograniczeniu ilości spożywanych kalorii, możemy zdecydować się na specjalną frytkownicę parową, dzięki której również przyrządzimy smaczne i zdrowe dania.