Jak przyrządzić latte macchiato?

Nazwa latte macchiato oznacza dosłownie „spienione mleko” i wzięła się od specyficznej plamki powstałej na powierzchni po dolaniu porcji espresso. Omawiany napój dzięki ponadprzeciętnie dużej zawartości świeżego mleka charakteryzuje się wyjątkowo delikatnym oraz aksamitnym smakiem, dlatego jest idealnym wyborem do porannego śniadania. Z niniejszego artykułu dowiemy się, jak w domowych warunkach przyrządzić perfekcyjne latte macchiato. 

Przepis sprawdzony przez tysiące osób

Latte macchiato ma zawsze postać trójwarstwowej kawy, a ów efekt uzyskuje się tutaj poprzez nalewanie składników w odpowiedniej kolejności. Podstawą jest oczywiście aromatyczne espresso, które stanowi około 20% całego napoju. Pozostałe elementy to spienione mleko (np. za pomocą blendera lub trzepaczki ręcznej) oraz rozmaite dodatki – choćby w postaci owocowego syropu, cynamonu, miodu czy szczypty kardamonu. W celu przygotowania kawy należy w pierwszej kolejności wlać do szklanki spienione, gorące mleko, a następnie odczekać kilkadziesiąt sekund.

Później można zacząć powoli dolewać espresso, koniecznie dbając o to, aby strumień był kierowany po brzegu naczynia. Pamiętajmy o tym, że zbyt gwałtowne wlanie kawy doprowadzi zapewne do samoistnego wymieszania się składników, co jest niepożądanym zjawiskiem. Na koniec całość wystarczy delikatnie oprószyć wybranym dodatkiem. Zaleca się serwowanie latte macchiato w wysokich szklankach termicznych o pojemności 220 lub 370 ml. Można je bez żadnego problemu kupić na https://aquamelior.pl/kawa.

Zostaw Odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

trzy + sześć =