Dlaczego warto zostać franczyzobiorcą?

Z roku na rok wzrasta w naszym kraju liczba ludzi, którzy decydują się na tzw. franczyzę. Stanowi ona bowiem znacznie łatwiejszy i szybszy sposób na założenie własnej działalności gospodarczej aniżeli otwieranie firmy zupełnie od podstaw. Polega natomiast na ścisłej i trwałej współpracy z podmiotem zewnętrznym, posiadającym dużą renomę na rynku, niezbędne doświadczenie oraz zasoby finansowe i osobowe. Jeśli np. interesuje nas taki biznes jak lokal gastronomiczny lub siłownia franczyza to wprost idealne rozwiązanie.

Utrata niezależności to cena, jaką opłaca się ponieść

Franczyzobiorca startuje zawsze z biznesem, który ma już określoną wartość rynkową. Nie musi zatem tracić czasu ani pieniędzy na prowadzenie zaawansowanej kampanii marketingowej czy załatwianie kwestii formalnych. Całe know-how uzyskuje od firmy-matki. To podstawowa zaleta. Poza tym franczyzodawca daje mu możliwość brania udziału w profesjonalnych szkoleniach produktowych oraz sprzedażowych, co w jeszcze większym stopniu podnosi zdolność do skutecznego konkurowania z innymi przedsiębiorstwami działającymi na tej samej płaszczyźnie. Nie bez znaczenia pozostaje również pomoc podmiotu zewnętrznego w zakresie:

– znalezienia odpowiedniej lokalizacji (łatwo dostępnej dla klientów),

– negocjowania warunków współpracy z dostawcami i kontrahentami,

– ustalania prawidłowego poziomu zatowarowania,

– rekrutacji nowych pracowników,

– kwestii prawnych, a także księgowych.

Podsumowując, otwarcie franczyzy minimalizuje ryzyko niepowodzenia w biznesie i daje gwarancję niemal pewnych zysków. Oczywiście ostateczny sukces zależy też od naszego nakładu pracy oraz umiejętności zaspokajania potrzeb konsumentów.

Zostaw Odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

8 − siedem =