Z roku na rok wzrasta w naszym kraju liczba ludzi, którzy decydują się na tzw. franczyzę. Stanowi ona bowiem znacznie łatwiejszy i szybszy sposób na założenie własnej działalności gospodarczej aniżeli otwieranie firmy zupełnie od podstaw. Polega natomiast na ścisłej i trwałej współpracy z podmiotem zewnętrznym, posiadającym dużą renomę na rynku, niezbędne doświadczenie oraz zasoby finansowe i osobowe. Jeśli np. interesuje nas taki biznes jak lokal gastronomiczny lub siłownia franczyza to wprost idealne rozwiązanie.
Franczyzobiorca startuje zawsze z biznesem, który ma już określoną wartość rynkową. Nie musi zatem tracić czasu ani pieniędzy na prowadzenie zaawansowanej kampanii marketingowej czy załatwianie kwestii formalnych. Całe know-how uzyskuje od firmy-matki. To podstawowa zaleta. Poza tym franczyzodawca daje mu możliwość brania udziału w profesjonalnych szkoleniach produktowych oraz sprzedażowych, co w jeszcze większym stopniu podnosi zdolność do skutecznego konkurowania z innymi przedsiębiorstwami działającymi na tej samej płaszczyźnie. Nie bez znaczenia pozostaje również pomoc podmiotu zewnętrznego w zakresie:
– znalezienia odpowiedniej lokalizacji (łatwo dostępnej dla klientów),
– negocjowania warunków współpracy z dostawcami i kontrahentami,
– ustalania prawidłowego poziomu zatowarowania,
– rekrutacji nowych pracowników,
– kwestii prawnych, a także księgowych.
Podsumowując, otwarcie franczyzy minimalizuje ryzyko niepowodzenia w biznesie i daje gwarancję niemal pewnych zysków. Oczywiście ostateczny sukces zależy też od naszego nakładu pracy oraz umiejętności zaspokajania potrzeb konsumentów.