Przygotowywanie kawy to swego rodzaju rytuał. Jak zrobić aromatyczny i pełen smaku napar? Warto pomyśleć o wykorzystaniu filtrów. Dzięki nim bowiem można oddzielić fusy od napoju, kończąc tym samym etap parzenia kawy w najodpowiedniejszym momencie. Pozostające fusy tworzą zbędną gorycz i niepotrzebnie zagęszczają kawę, psując jej smak. Niektóre filtry zatrzymują również substancje oleiste znajdujące się w ziarnach, które mają szkodliwy wpływ na nasz układ krążenia.
Rodzaje filtrów są dopasowane zarówno kształtem, wielkością, jak i grubością do wybranej metody parzenia. W związku z tym do chemexów i dripperów stosowane są modele stożkowe. Każdy ekspres posiada oznaczenie wielkości, do którego należy dopasować rozmiar filtra. Zwykle obowiązuje zasada, że im większy pojemnik, tym większy powinien być filtr. Najprostsze są filtry do aeropressu, które kształtem przypominają okrągłe płatki. Należy płasko ułożyć je w plastikowym pojemniku umieszczonym na końcu tuby, którą należy później wypełnić kawą. Filtry znajdują zatem zastosowanie wyłącznie w wybranych ekspresach do kawy. Co więcej, należy dokładnie dopasować ich rodzaj do konkretnego urządzenia. Ich podstawowym zadaniem jest wzmocnienie smaku kawy i skuteczne odseparowanie fusów od płynu. Ta czynność powoduje również ochronę jamy ustnej i mniejsze barwienie zębów.