Gastronomia mobilna to niezwykle popularne ostatnimi czasy rozwiązanie. Wynika to przede wszystkim z niskich kosztów rozpoczęcia działalności, możliwości skorygowania lokalizacji oraz sporej dowolności w działaniu. Wyposażenie takiej gastronomii, choć częściowo pokrywa się z wyposażeniem tradycyjnej restauracji, potrafi przysporzyć niemałych problemów. Szczególnie biznesy mniej standardowe, jak mobilne kawiarnie, będą wymagać bardziej kompleksowego podejścia.
Kompletowanie wyposażenia mobilnej kawiarni warto zacząć od zapoznania się z funkcjonowaniem biznesu stacjonarnego o podobnym modelu. Z powodzeniem możemy wzorować się na minimalistycznych kawiarniach, musimy jednak pamiętać o uwzględnieniu braku stałego przyłącza wody czy ograniczeniach przestrzennych. Wyłuskajmy tylko to, co absolutnie niezbędne.
Każda profesjonalna kuchnia musi spełniać regulacje i być zaprojektowana zgodnie z zasadami przedstawionymi przez Sanepid. W przypadku foodtrucków i przyczep gastronomicznych są one nieco inne, musimy więc się z nimi dokładnie zapoznać. Żadna kawiarnia nie obejdzie się bez ekspresu ciśnieniowego, odpowiedniego młynka stacjonarnego, pieca czy lodówek. Jeśli stworzymy już listę wyposażenia odpowiednią do naszego menu, musimy znaleźć odpowiednie rozwiązania i określić sposób ich implementacji.
Jeśli nie czujemy się na siłach, by przeprowadzić ten proces samodzielnie lub nie mamy pewności co do słuszności naszych wyborów, możemy skierować się do specjalistów w tej dziedzinie. Przedsiębiorstwa takie jak https://bmgrupa.pl/ oferują ogromny asortyment wyposażenia do gastronomii mobilnej wraz z profesjonalnym doradztwem. Nawet jeśli chcemy być w pełni samodzielni, zawsze warto zasięgnąć chociaż opinii.