Spożywanie posiłków w restauracji lub innym lokalu gastronomicznym nie zawsze jest możliwe. Jest tak głównie przez brak czasu, a obecnie również przez ograniczenia w korzystaniu z usług takich podmiotów, które pojawiają się okresowo. Ze względu na to niezwykle popularne stały się dania na wynos, czyli takie, które można wziąć ze sobą do domu czy do biura, aby zaspokoić głód o dowolnej porze. Do wydawania dań na wynos różne lokale wykorzystują stosowne opakowania. Powszechnie używanych jest wiele rodzajów takich opakowań, które rozróżnia się po materiale wykonania. Są to opakowania jednorazowe, a więc nie są przeznaczone do wielokrotnego użytku. Jakie opakowania są używane na rynku do wydawania dań na wynos?
Zdecydowanie najczęściej stosowanym opakowaniem jednorazowym jest to biodegradowalne, ponieważ cechuje go ekologiczność. Tego typu opakowania występują jako pojemniki styropianowe, papierowe lub z trzciny cukrowej. Wszystkie one są naprawdę lekkie, a zarazem bardzo wygodne w użytkowaniu. Transportowanie w nich żywności jest całkowicie bezpieczne, ponieważ są zaprojektowane tak, aby nie otwarły się nawet podczas wstrząsów. Nie mają zapachu, dlatego w żaden sposób nie zmieniają właściwości jedzenia. Właśnie ze względu na te cechy używają ich niemal wszystkie lokale gastronomiczne, wydające żywność na wynos. Chcąc dowiedzieć się, czy dana restauracja posiada takie opakowania, warto zapytać obsługę.