Właściwy dobór sprzętu ma kluczowy wpływ na jakość usług. Dzięki niemu można sprawnie przeprowadzić cały proces obsługi na najwyższym poziomie. Restaurację można podzielić na salę, w której wydawane są posiłki i przyjmowani goście oraz zaplecze z kuchnią, gdzie przygotowywane są dania oraz przechowywany sprzęt oraz żywność. Na jakie zatem wyposażenie gastronomii postawić, by zapewnić obsługę na najwyższym poziomie?
W magazynie oraz kuchni niezbędne są regały – w takiej liczbie, by swobodnie zmieściły cały, dostępny zapas żywności. Konieczne są także szafy chłodnicze i mroźnicze do przechowywania produktów wymagających niskich i ujemnych temperatur. Przyda się również waga magazynowa, a także termometr z higrometrem służący do kontroli parametrów przechowywania żywności. W kuchni niezbędne są także stoły robocze oraz umywalki do mycia rąk.
Kluczowe są także pojemniki na odpady, których w kuchni niestety nie brakuje. To również pomieszczenie, w którym warto zainwestować w nowoczesne sprzęty ułatwiające obróbkę żywności (np. maszyna do obierania ziemniaków i warzyw, krajalnica).
Jeśli chodzi natomiast o akcesoria niezbędne w kuchni, to przede wszystkim należy wspomnieć o sztućcach, które są kluczowe w przygotowywaniu posiłków. Należy również pamiętać o deskach do krojenia, nożach oraz garnkach i naczyniach do wydawania posiłków. Przydają się także akcesoria do utrzymywania porządku: gąbki, ściereczki oraz płyny do naczyń i dezynfekcji. Lista niezbędnych przedmiotów jest długa.