Dieta ketogeniczna polega na dostarczaniu do organizmu wybranych produktów, które nie podnoszą poziomu cukru we krwi. W menu powinno znaleźć się jak najmniej węglowodanów, zwłaszcza cukrów prostych. Zaleca się jeść tłuszcz, mięso i nabiał. Energia, która zasila procesy zachodzące w organizmie, pochodzi głównie ze spalania tłuszczu. Z tego względu to metoda na pozbycie się nadmiaru tkanki tłuszczowej. Organizm nie dostaje glukozy, przez co musi czerpać energię z rezerw. Nazwa diety pochodzi od ciał ketonowych, które odpowiadają za korzystanie z nagromadzonego tłuszczu.
Na tej diecie ogranicza się spożycie cukrów. Są one obecne, ale w znacznie mniejszej ilości, niż przy innych, redukcyjnych dietach. Spożywa się dużo jaj, nabiału oraz mięsa. Dieta keto wymaga niekiedy wyrzeczeń, zwłaszcza dla miłośników słodkości. Istnieją jednak przepisy oraz produkty, które pomagają przemycić nieco słodkiej przyjemności do jadłospisu. Dobrym przykładem jest czekolada, która słodzona jest za pomocą zdrowych zamienników cukru, czyli chociażby erytrytol. Dodatek migdałów i wysoka zawartość kakao sprawia, że produkt jest słodki, ale też zawiera sporą dawkę tłuszczu. To energetyczna przekąska, która uprzyjemni dietę ketogeniczną.