Wino jest alkoholem, które bardzo często podawane jest do różnego rodzaju dań. Jeśli jest właściwie dobrane, doskonale podkreśla smak i aromat potraw, a także zwiększa doznania smakowe. Zanim więc podamy swoim gościom wino, powinniśmy dowiedzieć się, w jaki sposób zrobić to umiejętnie.
Wina białe o orzeźwiającym smaku i cytrusowym aromacie świetnie komponują się z lekkimi potrawami, takimi jak sałatki, owoce morza lub różnego rodzaju przekąski. Wino białe słodkie będzie idealnym dopełnieniem do deserów, takich jak lody lub ciasta. Trunek biały wytrawny pasuje świetnie do dań pikantnych, ale niezbyt ciężkich. Można więc podać je różnego rodzaju zup, pieczonego drobiu, a także deski serów. Wino czerwone wytrawne można śmiało podawać w połączeniu z potrawami intensywnymi, takimi jak gulasz, steki, dania z jagnięciny oraz makrony z kremowymi sosami. Natomiast czerwone półwytrawne doskonale podkreślą smak ryb, aromatycznych sałatek z ziołami, a także dań warzywnych. Na elegancką kolację świetnie sprawdzą się także wina musujące. Nadają się one do serwowania wraz rybami oraz owocami morza. Będą pasowały również do potraw wołowiny oraz sarniny. Natomiast wina różowe, które znajdują się na granicy między białymi a czerwonymi łączą w sobie cechy obu tych trunków. Warto połączyć je więc z daniami z grilla, a także letnimi warzywami. Oprócz jakości podawanego trunku ogromne znaczenie ma także sposób jego przechowywania oraz serwowania. Wino musi być schłodzone do odpowiedniej temperatury, aby goście mogli cieszyć się jego walorami smakowymi.