Pieczywo to produkt, który spożywany jest na co dzień przez niezliczoną liczbę ludzi. Stanowi on pokarm powszechny, dlatego też zapotrzebowanie na niego jest niezwykle duże. Obecnie pracujące piekarnie są jednak w stanie mu podołać bez większych problemów, głównie dzięki funkcjonalnemu wyposażeniu. Mowa o różnego rodzaju maszynach, czyli sprzęcie będącym niebywałym udogodnieniem w realizacji całego procesu wytwórczego. Dzięki niemu możliwe jest bowiem powstawanie hurtowych ilości pieczywa, w stosunkowo krótkim czasie. Jakie konkretne urządzenia są tak pomocne?
Na wydajność piekarni wpływają przede wszystkim maszyny związane z początkowymi etapami produkcji, na które składa się głównie wyrabianie i odpowiednie porcjowanie ciasta. Należą do nich przede wszystkim przemysłowe miksery planetarne, służące do mieszania dużych ilości ciasta w jednym momencie, urządzenia porcjujące dzielące ciasto na porcje o jednakowej wadze, a także wałkownice rozciągające je do ustalonego rozmiaru i grubości. Oprócz nich ważne są również komory garownicze, szafy chłodnicze oraz oczywiście piece. Pierwsze z urządzeń pozwalają na utrzymanie ciasta w określonej fazie rozrostu, dzięki doborowi właściwej temperatury i wilgotności. Szafy chłodnicze natomiast umożliwiają zachowanie należytej świeżości. Zadanie pieca polega oczywiście na wypieczeniu ciasta, tak aby mogło z niego powstać wartościowe odżywczo pieczywo. Cechą wspólną tych trzech urządzeń jest to, że umożliwiają one pracę z dużą ilością ciasta, przez co pieczywo może być tworzone szybko, a jednocześnie w ilości odpowiadającej na istniejące zapotrzebowanie.